torstai 22. syyskuuta 2011

Hyvää muotoilua #1: Myrskyvarjo

Pitkä tauko ollut kirjoittamisessa, mutta nyt kunnostaudun taas. Ajattelin aloittaa tänne tällaisen "Hyvää muotoilua" -juttusarjan, jossa epäsäännöllisesti esittelen tuotteita, jotka ovat minua henkilökohtaisesti säväyttäneet muotoilullaan. Inspiraation tähän sain koulusta "muotoilijan työ ja ideointi" -kurssilta, jossa meillä oli juuri tehtävänä etsiä yksi esine, kaluste ja rakennus joka kunkin mielestä edustaa hyvää muotoilua.

Sarjan aloittaa hollantilaisen Senz Umbrellas -nimisen firman lanseeraama Myrskyvarjo. Sateenvarjot kuuluvat kiinteästi syksyn haasteellisiin olosuhteisiin, mutta itse olen pitkään yrittänyt pärjätä ilman sellaista. Omalle sateenvarjolle todellinen tarve on kuitenkin tullut vasta nyt opiskelujen alettua, kun liikun paljon julkisilla kulkuvälineillä, jotka eivät läheskään aina vie ovelta ovelle toisin kuin oma auto.

Tarina Myrskyvarjon taustalla on kiteytettynä myrskyinen viikko, jonka aikana muotoiluopiskelijalta hajosi kolme sateenvarjoa voimakkaan tuulen takia. Hän päätti lopputyönään suunnitella varjon tällaisiin oloihin, mutta ei onnistunut myymään ideaa suurille sateenvarjovalmistajille. Niinpä hän perusti kahden kaverinsa kanssa oman firman, Senzin. Senz tulee sanasta sense = järki, ja sen on tarkoitus kuvastaa tuotetta: se on sateenvarjo, jossa on järkeä.


Senz on ylhäältä katsottuna munan muotoa muistuttava. Varsi ei ole kiinnitetty keskelle varjoa, eli varjo on hieman kapeampi edestä ja leveä takaa. Tämä antaa varjolle aerodynaamisia ominaisuuksia: siitä ei täydy pitää lujasti kiinni, vaan sen on tarkoitettu asettuvan itsestään sopivaan asentoon tuuleen nähden.

Myrskyvarjoa saa eri kuoseissa sekä tavallisena että teleskooppimallisena. Itselleni kokoontaittuvuus oli ehdoton ominaisuus, joten investoin teleskooppimalliin harmaansävyisellä kankaalla. Ilahduttavasti mekanismi ja rakenne on paljon normaalia enemmän luottamusta herättävä: alumiinitangot ovat selvästi normaalia paksumpia ja mekanismin toiminta hyvin sulavaa. Lisäksi Myrskyvarjoa ei vaivaa se perinteinen ongelma, että kangas rikkoutuu tai muuten irtoaa kehikon ulkoreunasta: Senzissä piikkien uloimmat osat ovat jotain elastista materiaalia. Varjo siis lepattaa kovassa tuulessa kuten muutkin sateenvarjot, mutta ei ole siitä moksiskaan.

Tuulesta puheenollen: tuotteen ydinominaisuus on se, että sen on todettu kestävän vahingoittumattomana jopa 80 100 km/h tuulissa (noin 22 27 metriä sekunnissa).

Myrskyvarjon hinta on vähän alle 50 euroa. Se ei siis ole mikään halpa tuote, mutta jos se on yhtään niin kestävä kuin se lupaa olevansa, hinta on helppo hyväksyä. Ilmeisesti se on, koska se on menestynyt hyvin maailmanlaajuisesti ja voittanut useita muotoilupalkintoja. Lisäksi sille myönnetään kahden vuoden takuu, mikä on hieno asia.

Päivitys 07.10.2011 Jokainen nokkansa viime päivinä ulos pistänyt on varmasti saanut osansa sateesta ja kovasta tuulesta. Itse olen ollut suorastaan innoissani tästä, koska olen päässyt kokeilemaan Myrskyvarjoani tositoimissa. Voin todeta, että se toimii juuri kuten on luvattu, asettuen vastatuulessa optimaaliseen asentoon kuin lentokoneen siipi. Haluan myös kumota yllä olevaa väitettä varjon lepattamisesta: Senz ei lepattanut ainakaan näillä tuulilla. Kerrankin oli ilo olla kovassa kelissä!

Klikkaa: www.senzumbrellas.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti